Vappusima

Sima kuuluu ehdottomasti vapunviettoon! Se on myös erinomainen kesäjuoma. Muista että valmis sima on lievästi alkoholipitoista.

Tarvikkeet
 
puhdas kannellinen 10 l ämpäri tai hanallinen juomavesikanisteri
suuri kattila tai vedenkeitin
suppilo
sitruspuserrin
tiiviitä, paineenkestäviä pulloja (vanhanajan patenttikorkillinen limsapullo on erinomainen)
 
Ainekset
 
n. 8 l vettä
500 g sokeria
500 g fariinisokeria
4 sitruunaa
1/8-1/4 tl hiivaa
(rusinoita)
 

Aloita siman teko hyvissä ajoin ennen kuin sen on tarkoitus olla valmista, n. viikko on yleensä tarpeeksi.

  1. Keitä osa vedestä kattilassa tai vedenkeittimellä kiehuvan kuumaksi.
  2. Kaada kuuma vesi valmistusastiaan ja sekoita siihen sokeri ja fariinisokeri.
  3. Lisää loput vedestä kylmänä tai keitettynä, tarpeen mukaan. Nesteen loppulämpötilan on oltava kädenlämpöistä (tuorehiivalle) tai hieman lämpimämpää (kuivahiivalle).
  4. Puserra sitruunat ja poista hedelmälihan seasta siemenet. Sekoita sitruunamehu ja hedelmäliha siman joukkoon.
  5. Lisää lopuksi hiiva.
  6. Anna käydä kannella kevyesti peitetyssä valmistusastiassa huoneenlämmössä vuorokauden ajan.
  7. Sekoita sima hyvin ja pullota siivilän läpi. Laita jokaisen pullon pohjalle n. 1 tl sokeria ja laita lopuksi pulloihin muutama rusina, jos haluat simaan sellaisia laittaa.
  8. Anna käydä tiiviisti suljetuissa pulloissa huoneenlämmössä 1-3 vrk.
  9. Jäähdytä jääkaapissa tarjoilulämpöiseksi, ja kupliva juomasi on valmista tarjottavaksi!

Jos simasi ei millään tahdo valmistua vaan maistuu aina vaan vesi/sokeri/hiivaseokselta, älä luovuta. Joskus sima on todella "hidasta" ja voi vaatia pidemmänkin käyttämisajan. Ota pullot muutamaksi päiväksi takaisin huoneenlämpöön tekeytymään.